Pilne ...
Warsztaty na Politechnice Łódzkiej - Czy piwo robi się z chmielu?
16 marca 2018 r. uczniowie klas I-III kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w warsztatach laboratoryjnych pt. „Czy piwo robi się chmielu?” zorganizowanych przez Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej.
Podczas zajęć, które poprowadziła Pani dr inż. Joanna Berłowska, nasi uczniowie zapoznali się z ideą produkcji piwa, mogli dotknąć i ocenić surowce oraz półprodukty, a także zaobserwować procesy biologiczne. Poznali odpowiedzi na nurtujące wszystkich pytania: skąd się bierze barwa piwa, czym różni się słód od jęczmienia, czy potrzebna jest waga do warzenia brzeczki, jakie zadania mają drożdże i dlaczego właśnie one „pracują” w browarze.
Warsztaty laboratoryjne odbyły się w ramach współpracy ZSP w Poddębicach z Wydziałem Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, który patronuje nauce w naszej szkole w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Odsłony: 2645